Nu je je cv hebt geperfectioneerd aan de hand van de tips die ik in het vorige artikel heb gegeven, is het tijd om te gaan doen waarvoor je dat cv hebt gemaakt: een baan vinden. Maar hoe doe je dat? Waar vind je jouw droom baan? En nog veel belangrijker; hoe zorg je er voor dat je wordt aangenomen? Zeker als je nog een beetje nieuw bent op de banen markt kan dit lastig zijn. Je hebt nog niet echt een netwerk opgebouwd binnen de branche waarin je aan het werk wil gaan, en bovendien heb je voor veel banen een x aantal jaar ervaring nodig. Geef echter niet meteen op, want als je goed zoekt zal je vroeg of laat wel een baan vinden die bij je past. Kijk binnen je eigen netwerk van studiegenoten en vrienden wie er in dezelfde branche werkt waarin jij aan het werk wil gaan en vertel al deze mensen subtiel dat je op zoek bent naar werk, dit zou zomaar wat op kunnen leveren. Wees niet verlegen om mensen gewoon te vragen of zij nog iets voor je weten, via via zou het zomaar kunnen dat je wat vindt.
Als dit echter niks oplevert zou het handig kunnen zijn je aan te sluiten bij een uitzendbureau of vacaturebank. Je kan hier voor naar een algemeen uitzendbureau gaan, maar veel branches hebben ook een specifieke vacaturebank. Zoek je bijvoorbeeld een baan in de databranche, dan kun je terecht op een vacaturebank met data vacatures. Voor de horeca zijn meerdere vacaturebanken, die zich specifiek richten horeca vacatures. Ga dus op zoek of er een uitzendbureau of vacaturebank is die zich specifiek richt op de branche waarin jij aan het werk wil en schrijf je daar in. Schroom ook niet om je cv op te sturen naar zo veel mogelijk bedrijven waarvoor jij wel zou willen werken, met een beetje bijdehand zijn is niks mis. Blijf echter wel realistisch, als je voor een baan 4 jaar ervaring nodig hebt en jij bent pas net klaar met studeren is de kans heel klein dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Als je via de vacaturebank of vrienden een baan hebt gevonden die je leuk lijkt, en je wordt ook nog eens uitgenodigd op een sollicitatiegesprek ben je nog lang niet klaar. Doe voor je het gesprek hebt een beetje onderzoek naar het bedrijf waar je gaat solliciteren, dan weet je beter wat je kan verwachten. Bij het gesprek moet je er vanzelfsprekend voor zorgen dat je ruim op tijd bent (vijf minuten te vroeg is zelfs nog beter) en er netjes uit ziet. Wees beleefd en stel je geïnteresseerd op. Probeer duidelijke, heldere antwoorden te geven op de vragen die worden gesteld en wees altijd eerlijk. Als je iets niet weet kan je dit beter toegeven dan er omheen gaan praten, want uiteindelijk val je wel door de mand. Het belangrijkste is dat je toekomstige baas ziet dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan en veel wilt leren op je nieuwe werk.
Verder is het het aller belangrijkst om de moed niet op te geven. Als je bij je eerste sollicitatie niet wordt aangenomen zijn er nog zó veel andere leuke plekken om te werken. Blijf vooral veel sollicitatiebrieven er uit gooien en op gesprekken gaan. Uiteindelijk zal je dan zeker wel een keer een baan vinden die je leuk vindt.